MARC VOS & TOON LOENDERS - SIGLO XX

 

“Opdat de dood ons levend vindt en het leven ons niet doodt”, zo luidt de ondertitel van dit knappe boekwerk over -ze zullen het wellicht zelf zo niet willen horen, mar het is wel een feit- het “instituut” dat Siglo XX ongetwijfeld (geweest) is in onze vaderlandse rockgeschiedenis. Als schrijft auteur Marc Vos voor dezelfde kolommen als ondergetekende, we kennen elkaar absoluut niet en het was dan ook wat zoeken, voor ik, in de Foyer van De Roma, met Marc in contact kon komen voor de overhandiging van het boek dat ik bij hem gekocht had.

Waarom ik dat kocht? Gewoon, omdat ik, ook na al die jaren, blijf vinden dat de Genkse band met die prachtige naam, een plaats verdient in de eregalerij van de Belgische rock en ik dus, als fan van het tweede uur -het duurde wel even, destijds, voor ik de band, dankzij Domino op zaterdagavond, in de smiezen kreeg- altijd ben blijven vinden dat een eerbetoon als dit, volledig op zijn plaats was.

Nu is het boek er dus en het oogt zoals het hoort: zo goed als volledig zwart-wit, helemaal opgefleurd door puik grafisch werk van hoezenman Toon Loenders. De teksten geven een fijn inzicht in de ontstaansgeschiedenis van de band, ze vatten mooi het troosteloze Genk van de late jaren ’70 van vorige eeuw, waarin zich de bijna onvermijdelijke voedingsbodem situeerde voor een band, die als weinig andere, de tijdsgeest wist te vatten. Naast hun typerende geluid, waren de gasten van Siglo XX ook overtuigde activisten, die steevast opdoken, daar waar er te protesteren viel en -wie het meemaakte weet het maar al te goed- dat was nogal wat in die dagen.

Aan de hand van interviews met bandleden en mensen uit de entourage van toen, schetst Marc Vos op heel sobere, maar indringende wijze een portret van een generatie in een regio, die toen alles behalve rooskleurig oogde. Er wordt uitvoerig ingegaan op de weg die de band aflegde, letterlijk en figuurlijk, van groepje jongeren dat niet kon spelen tot stem van een hele generatie, die sporen heeft nagelaten en vandaag, meer nog dan toen, de cultstatus bereikt heeft, die ze zelf nooit gezocht heeft.

Wat het fijnste is aan dit boek -naast de vaststelling dat het knap geschreven is en behoorlijk exhaustief de hele geschiedenis van de band weet te vatten, is de afwisseling tussen de tekst en de illustraties. Dat zijn heel knappe foto’s van de band(leden), maar ook afdrukken van de pamfletjes, waarmee de optredens aangekondigd werden, van de hoesjes van cassettes en singles, van sommige posters, interviews, concert- en plaatbesprekingen, die allemaal bijdragen tot dat éne doel: een schets maken van wat er toen gaande was en welke rol de band daarin opnam.

De getuigenissen van Franse tourpromotoren en Belgische hangarounds maken het plaatje helemaal compleet: dis boek is niet zomaar een boek, het is een heus tijdsdocument geworden, met héél veel liefde samengesteld en samengeschreven en ik las het dan ook in één forse ruk uit: je wordt zonder moeite veertig jaar terug in de tijd gekatapulteerd en jawel, je zoekt in je platenkast alles bijeen wat je nog van de band terug kunt vinden. Wat je allemaal niét hebt, kun je dan weer opzoeken in de complete discografie die het boek afrondt. Of toch niet: het slotgedicht van de hand van Marc Vos loont, naast zoveel ander fraais, op zich al de moeite van de aanschaf.

25 euro kost dit kleinood, waarvan ik oprecht hoop dat menige bibliotheek in Vlaanderen het in haar catalogus zal opnemen, want ook dit is wat het is: een naslagwerk, waarin zowat alles te vinden is over de band én over het tijdsgewricht waarvoor Siglo XX symbool staat. Hulde aan de makers, want dit is knap, heel erg knap!

(Dani Heyvaert)

Prijs : € 25
Versturen vanaf: € 6
Betaling info & contact : marc.vos111@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Artiest info
Website  
 

video

 

Auteur en Rootstime medewerker Marc Vos